Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh nového jména (Geniální přítelkyně - II. díl)

14. 1. 2019

Příběh nového jména

Autor >> Elena Ferrante
Originální název >> Storia del nuovo cognome
Překlad >> Alice Flemrová
Série >> Neapolská sága
Vydáno >> 2017
Nakladatelství >> Prostor
Autor obálky >> Aleš Lederer
Počet stran >> 424

Pokračování příběhu Eleny a Lily, které nabralo obrátky a s každou stránkou se stával zajímavější...

Vztah Eleny a Lily, jejich přátelství, postavení v jejich vztahu mi připomnělo jiné knižní přátelství a to ze série knih deníků princezny Mii. V mnoha ohledech mi vztah Eleny a Lily připomínal (v tomto druhém díle snad více než v prvním) vztah Mii a Lily. Nevím, co to s tím jménem Lily je, ale ať už hlavní hrdina Přítelkyně nebo Deníků, Elena nebo Mia, se snaží Lily vyrovnat, dohnat, předehnat ve školních a životních úspěších. Na druhou stranu obě Lily se ví, že jejich kamarádka je lepší, než si ona o sobě myslí, než si Lily o ní myslí, i než si ostatní lidé myslí a proto se snaží ze všech sil být lepší. Ovšem v obou případech by to mohlo skončit až skoro tragicky pro jejich přátelství.

V tomto směru, co se hlavních hrdinek týče, je to hodně podobné. A také v tom, že Deníky mě přivedly k takové té opravdové lásce ke knihám, četla jsem je skoro pořád dokola, byla jsem v tom správném věku, chtěla jsem si psát deník jako Mia, ale nakonec jsem zjistila, že bych celé dny nemohla dělat nic jiného, než jen psát deník...

Tento díl těsně navazuje na díl první a tudíž nám nic neuteklo. Dívky se posunují v životě dál, jejich cesty se mírně rozdělují a každá má jiné priority.

Silné citové pouto, která má Elena k onomu hochovi nevyprchá ani ve druhém díle, naopak ještě posílí. Náhle je však skoro rozdrceno událostmi, které nastanou a mě bylo Eleny skoro až líto, ale někde hluboko uvnitř jsem tušila, že po jeho zmizení to ještě není konec, že se přeci musí objevit!

Moc se mi líbí to, že Elena, ačkoli měla pár pádů, tak dosáhla krásného cíle a tím si vlastně splnila svůj dětský sen a ukázala všem, že nic není nemožné, stačí jenom, když člověk chce, snaží se, jde si za svým.

Knihu jsem přečetla prakticky za jeden víkend a to jsem si ji šetřila! Je to skvost novodobé literatury a já ji doporučuji všemi deseti!

Příběh nového jména je opravdu GENIÁLNÍ!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář