Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divoška Jaja

12. 2. 2019

Divoška Jaja

Autor >> Benjamin Klička
Vydáno >> 1973
Nakladatelství >> Československý spisovatel
Edice >> Slunovrat, Malá řada
Počet stran >> 228
Žánr >> Pro mládež, Dívčí román

Zmiňuji to pokaždé a zmíním to i teď - miluji edici Slunovrat! Krásná sbírková edice, která mne vždy překvapí tím, jak byli (a někteří jsou) čeští / českoslovenští autoři jedineční.

Tento příběh se odehrává převážně v Paříži, kde černošské děvče Jaja nejprve pracuje jako posluhovačka paní domu a pak jako chůva její dcery Evy, pro kterou, jak se zdá, byl její porod vrcholem rodičovské péče. Jaja se spřátelí s kuchařkou Marií, ale po čase je "nucena odejít", paní je lakotná a jako plat dává Jaje občas nějaké obnošené boty či punčochy.

Jaja se ještě coby chůva seznámí s mladíkem, se kterým později vidí svou budoucnost. 

Jaja na mne působí jako důvěřivé děvče s neuvěřitelnou silou k životu, je odhodlána odjet z rodné Afriky do neznámého evropského města. V domě, kde později dělala chůvu, ji prakticky hned ze začátku čeká neuvěřitelné pokoření a i přesto v domě dál zůstává. V dějové lince o hodně později se jí přihodí, coby ženě, něco tak strašlivého, a ještě horší na tom je, že to způsobí její milovaný, že jednoduše nechápu, jak se z toho mohla tak rychle dostat a ještě zůstat se strůjcem toho všeho!

Toto dílo je pro mne důkazem, že ženy, i když jsou mladé, vytržené z bezpečí své rodné půdy, jsou velmi silné, pokud v sebe věří. Je dobře, že je kniha zamýšlena jako dívčí román, protože i mladé dívky by měly vědět, že ženy jsou soběstačné a silné.

Doporučuji přečíst! Asi tak od 14-15 let. Kniha je malá a útlá a přesto v ní je mnoho řečeno.

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář