Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. dubna 2017 - Pohorská vesnice

30. 10. 2017

Autor >> Božena Němcová
Ilustrace >> Adolf Kašpar
Podtitul >> Povídka ze života lidu venkovského
Nakladatelství >> Albatros
Vydáno >> 1973

Tento obrázek mám samozřejmě také na svém instagramu, protože mě naprosto úchvátil. Nevím čím. Nevím proč. Ale je to tak. Ostatně všechny ilustrace v této knize jsou okouzlující. Naprosto přesně dotváří představu, kterou udělá popis. Skoro bych až použila slovo dokonalost.
Knihu jsem dočetla teď o víkendu a trochu mě to i mrzelo.

Vlastně tu ani nejde o příběhy lidí, o to, jestli Dorla nakonec opravdu bude s Pavlem. Jde o způsob života ve vsi v 19.století.
Tento román mě zaujal také z hlediska použitého jazyka. Je zde velice znát rozdíl v řeči lidí z vyšší vrstvy, lidí z vesnice a slovenských drotarů. Některým výrazům jsem z počátku nerozuměla, ale naštěstí je kniha doplněná o vysvětlivky a tím pádem je všechno v pořádku. Ale později, když jsem se začetla, jsem zjistila, že vlastně vysvětlivky ani nepotřebuji. Pozorný čtenář, a trochu chytrý a sečtělý člověk si dokáže domyslet (správně domyslet), co který výraz znamená, a nemusí tak hledat vysvětlivky na konci knihy nebo neustále odbíhat na konec stránky (to mě upřímně dost nebavilo, ale ze začátku nebylo zbytí).

Teď trochu k příběhu.. v knize je zmínka o stavění máje, Velikonocích, Vánoční mši. O tom, jak je Dorla zamilovaná do Pavla, ale nedává to znát, a naopak, jak je Pavel zamilovaný do Dorly, ale myslí si, že ta touží po jiném - o tom jsem se zmínila výše. Je tam zmíněno přáítelství mezi Dorlou a slečinkou ze zámku. Vztah mezi bábou a Dorlou. Celkově také o tom, že se lidé z vyšší vrstvy normálně baví, a navštěvují, obyvatele vesnice. Nějaká ta rvačka mezi chlapci. Stručně a jasně.. co se děje týče, není tam toho moc. Jde spíše o vztahy, život, způsob života v dané době a v daném místě.

Za mě doporučuji přečíst, pokud máte rádi ohromující popis. Mě se kniha líbila, bylo to zase něco trochu jiného, než jsem četla a to je dobře.
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář